Magyar Íj Alapítvány
MAGYARIJ.HU
hungarikum

boller logoAz ismeretterjeszés jegyében alapítványunk is részt vett Túrkevén az immár 11. alkalommal megrendezett böllértalálkozón, ahol a Földművelésügyi Minisztérium által felállított "Hungarikumok: nemzeti büszkeségeink" elnevezésű sátorban állítottuk ki a IX-XI. századi magyar íj készítésével és használatával kapcsolatos relikviákat.

A hajnali kezdés fagyos ridegségét az ilyenkor szokásos ital és ételkínálat tette oldottabbá, a kellő hangulatot pedig az egész település zenés ébresztésére is alkalmas hangerővel megszólaló muzsikaszó alapozta meg. A böllérek vetélkedése hamar elkezdődött, melyet csapataik szorgos munkája mellett a farsangi időszakban elvárt jókedv, a mindenfelől hallható kacagás tett teljesé. A jókedvet tovább fokozta a területet bejáró gólyalábas komédiások produkciója, akik a sokadalom csípős beszólásaira ízes válaszokkal improvizáltak.

Ahogy a szervezők előre jelezték, az esemény közel tízezer érdeklődőt vonzott, akik jó része a Hungarikumok Sátrában is megfordult. Találkozhattak itt a Busójárás, az Aggteleki-karszt barlang, a Solymászat, a Magyar akácméz, a 100 tagú cigányzenekar, a Halasi csipke és a Magyar Íj Alapítvány képviselőivel. Értékes nemzeti kincseinket az alkalomhoz illő jókedvvel és közvetlességgel interpretálták az adott témák szakértői, akiket meglepett a nagy érdeklődés. Fogyott bőven a szórólapokból, névjegyekből, csak késő délutánra csillapodott valamelyest a kérdések özöne.

Az alábbi fényképek leginkább akkor készültek, amikor valamivel kevesebben voltak az egyébként zsúfolt sátorban.

Aki szükségét érzi az íjászatban elterjedt angolszász mértékegységek SI rendszerre történő átváltását, annak ajánljuk figyelmébe a következő konvertert: https://www.convertworld.com/hu/ 

01-emmi.png03-HB.png04-PrintSisters.jpg05-vadaszutak.jpg06-AMC.png