Magyar Íj Alapítvány
MAGYARIJ.HU
hungarikum

w keletiMárciusban jártunk az abádszalóki Böllérfesztiválon, tartottunk előadást egy veszprémi múzeumban és részt vettünk a Keleti Gyepű évnyitóján.

A Földművelésügyi Minisztérium felkérésére március 11-én az Abádszalókon megrendezett XI. Böllérfesztiválon több Hungarikummal együtt alapítványunk is kiállította a IX-XI. századi magyar íjjal kapcsolatos relikviákat, és a kisszínpadon Borbély László összefoglalta az érdeklődők számára a legfontosabb tudnivalókat ezer éves kincsünkről. Az eseményen a Keleti Gyepű néhány harcosa is aktívan közreműködött.

Ugyanezen a napon Bencsik Péter tartott szakmai előadást a IX-XI. századi magyar íjról a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban, melynek komoly visszhangott adott, hogy az eseményről három helyi sajtó is beszámolt.

Március 25-én Újfehértóra látogattunk, hogy köszöntsük és szakmai hátterünkkel támogassuk a Keleti Gyepűt céljai megvalósításában. Az országosan ismert csapat ugyanis 2017-től három új fegyvernemet vezet be a három legrangosabb versenyén:

  • Magyar-1 (azonos a MAGYAR ÍJ védjegyre jogosult szarus-inas íjakkal),
  • Magyar-2 (azonos a MAGYAR FORMÁJÚ ÍJ védjegyre jogosult modern anyagú íjakkal),
  • Magyar-3 (a Keleti Gyepű által Magyar Jellegű Íjnak nevezett átmeneti kategória, melybe a Magyar-2-vel megegyező, de 1500 mm-nél hosszabb íjak tartoznak).

Az esemény után kilátásba helyztük, hogy megkezdett folyamat megerősítésére a Keleti Gyepű és a Magyar Íj Alapítvány hamarosan együttműködési megállapodást köt a hungariukumként nyilvántartott magyar íj megismertetése, használata és elterjesztése érdekében.

01-emmi.png02-agrarminiszterium.png03-HB.png04-PrintSisters.jpg05-vadaszutak.jpg06-AMC.pngw-GKK-ok.png