Mielőtt megtekintenék a természetes anyagokból készítendő Magyar Íjjal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre adott válaszokat, álljon itt a Magyar Íj definíciója.

A Magyar Íj meghatározása

A magyarság korábbi és Kárpát-medencei szállásterületein egykor és jelenleg őshonos természetes anyagokból készített, összetett karokkal, merev szarvakkal és markolattal rendelkező, lehetőség szerint íjlemezekkel ellátott, kötött paraméterekkel rendelkező, ázsiai (pusztai) jellegű íj.

 

Mely állatfajok tülke használható az íj karjának erősítésére?

Bármely olyan állat tülke szabadon felhasználható, mely a "Magyar Íj meghatározása" alapján belefér a kategóriába. Ilyen pl. a Kárpát-medencében és Eurázsiában is évszázadok óta előforduló bivaly (pl. vízi bivaly), az ún. primigenius típusú marhafélék (pl. szürke marha), valamint különböző kecskefélék (pl. szibériai kőszáli kecske); azonban pl. az afrikai Watusi marha vagy a 19. században a Földközi-tenger mellékéről betelepített Muflon nem fogadható el.

Mely állatfajból származó ín használható az íj karjának erősítésére?

A fenti analógia alapján, bármely olyan állat ina szabadon felhasználható, mely a „Magyar Íj meghatározása” alapján belefér a kategóriába, ilyen pl. a gímszarvas, a szürke marha, egyes lófajták, stb. Az ún. egzotikus állatok ina, mint pl. strucc, az afrikai marha, vagy az ún. nyugati tenyész-marha fajták ina nem fogadható el a Magyar Íj kategóriában.

Mely állatfajok agancsa használható az íj szarvának és markolatának díszítésére, erősítésére?

A „beszerezhető” agancsanyagok közül leginkább csak a gímszarvas felel meg a követelményeknek.

Elfogadható-e szarvlemez és/vagy markolatlemez nélküli íj?

Természetesen igen, hiszen számos olyan sírt ismerünk, ahol csak markolatlemezek vagy csak a szarvlemezek kerültek elő.
Azért fogalmaz a fenti meghatározás ebben a kérdésben feltételes módban, mert nem kötelező az agancslemezek alkalmazása.

Milyen alapanyagból készült ragasztó használható?

A Kárpát-medencében és Eurázsiában „őshonos” bármilyen növényi és állati eredetű anyagból készült ragasztó használható, pl. bőrenyv, halhólyag enyv, túró (kazein) enyv, stb.

Szabad-e festeni az íjat?

Igen, de csak természetes festékanyag használható.


További kérdés vagy pontosítási igény esetén írjanak vagy hívjanak elérhetőségeinken!

Aki szükségét érzi az íjászatban elterjedt angolszász mértékegységek SI rendszerre történő átváltását, annak ajánljuk figyelmébe a következő konvertert: https://www.convertworld.com/hu/ 

01-emmi.png03-HB.png04-PrintSisters.jpg05-vadaszutak.jpg06-AMC.png