Magyar Íj Alapítvány
MAGYARIJ.HU
hungarikum

WEC logoTöbb mint 50 ország közel 200 meghívottjának részvételével február közepén rendezte nemzetközi fórumát a World Ethnosport Confederation. A szervezők személyes meghívásának köszönhetően alapítványunk ügyvivője, Borbély László is részt vett a rangos eseményen.


A Törökországban alapított World Ethnosport Confederation által szervezett eseményen elsőként Antalya város polgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd a török kormány sportminisztre mondta el gondolatait, végül Bilal Erdoğan (a török köztársasági elnök fia), a konföderáció elnöke nyitotta meg a fórumot. Az ezt követő plenáris ülésen nyilvános beszélgetés folyt a protokol vendékkel, többek között Khalil Ahmed Khan-nal, az Unesco – Tradicionális Sportok és Játékok ad hoc tanácsadó bizottságának elnökével.

bilalBilal Erdoğan (középen) a konföderáció elnöke

A kétnapos program további részében 3 szekcióban folyt a munka, a különböző témák megvitatásával:

  • A tradicionális sportok népszerűsítése és globalizálása
  • Az összetartozás érzése, a tradicionális egyesületek számának növelése
  • Az etnosportok feladta a generációs és interkulturális párbeszédben
  • A helyi önkormányzatok és a tradicionális sportok kapcsolata
  • A tradicionális sportok az oktatásban (általános iskolában, közép- és felsőfokú intézményekben)

A fórum plenáris üléssel zárult, ahol közös közleményt fogalmaztak meg a szervezők. Ennek teljes szövegét ugyan felolvasták, az írásos anyag azonban még nem jutott el a résztvevőkhöz.

Magyar részről többen is részt vettek a rangos eseményen: a Magyar Turán Alapítvány képviseletében Bíró András Zsolt elnök, valamint Fehér József és Ahmet Acikgöz, rajtuk kívül a felvidéki Bogár Péter, és alapítványunk részéről Borbély László ügyvivő. A fórumra négy kontinensről érkeztek vendégek, akik közül a házigazdák (32), valamint a kazak (14), a kirgiz (7), az üzbég (7), az orosz (7) és a mongol (6) küldöttség volt a legnépesebb. 

Az eseményen hivatalos nyelv a török, az orosz és az angol volt, így a hozzászólásokat szinkrontolmácsok segítségével volt lehetőség nyomon követni. A "kerekasztal" beszélgetések során ügyvivőnk két alkalommal is tájékoztatta a résztvevőket a magyar helyzetről, valamint javaslatot tett a médiák tradicionális sportok iránti fogékonyságának inspirálására.

A hivatalos programon kívül számos kétoldalú kapcsolatra is sor került, ahol érdekes és értékes információt cseréltünk az azeri, baskir, indiai, indonéz, ír, lengyel, maláj, német, orosz, török és üzbég résztvevőkkel.

Elismerésünket fejezzük ki a szervezőknek a fórum megszervezéséért és lebonyolításáért, valamint az igen szivélyes vendéglátásért.

01-emmi.png02-agrarminiszterium.png03-HB.png04-PrintSisters.jpg05-vadaszutak.jpg06-AMC.pngw-GKK-ok.png